Beyond human intelligence

James Bridle - Ways of Being

Written by: | Posted on: | Category:

Wanneer je interesse hebt in het concept menselijke intelligentie dan is dit boek een must-read. Waarom? In dit boek stelt Bridle het uitgangspunt dat intelligentie is voorbehouden aan mensen ter discussie. En dat we moeten leren denken vanuit netwerken tussen menselijke en niet-mensen intelligentie waarin mensen geen uitzonderlijke positie innemen.

Bridle gaat op zoek naar de more-than-human intelligentie. Zijn zoektocht start op het Griekse eiland Epirus waar een olieraffinaderij kunstmatige intelligentie inzet op zoek naar nieuwe olievelden. Dit brengt Bridle tot de constatering dat er iets fundamenteels mis is met de wijze waarop wij nieuwe technologieën ontwikkelen. De manier waarop wij intelligentie benaderen leidt tot destructie van natuurlijke ecosystemen.

Bridle gaat op zoek naar de essentie van intelligentie. Hij bestudeert natuurlijke kennissytemen en beschrijft een groot aantal fascinerende voorbeelden uit de niet-menselijke wereld. Zoals bijvoorbeeld slijmzwammen die het complexe wiskundige handelsreizigerprobleem kunnen oplossen.

Bridle onderzoekt de vraag naar de essentie van intelligentie vanuit een aantal perspectieven zoals wood-wide-webs, solidariteit en politiek, rechten voor de natuur en het internet van animals. Intelligentie ontstaat en bestaat vooral in de relatie en interactie tussen mensen en niet-mensen en is niet iets wat louter in de hoofden van mensen zit.

Wat kunnen we leren?

De samenleving staat voor grote vraagstukken op het gebied van klimaat, solidariteit en onze verhouding tot niet-menselijke ecosystemen.

Dit boek bekritiseert de huidige eendimensionale manier waarop wij over intelligentie nadenken. Wij nemen onze menselijke intelligentie ten onrechte als vertrekpunt. Ons Westerse benadering van andere ways-of-being is vooral gericht op het economisch uitnutten van niet-menselijke ecosystemen.

Dit boek verandert het huidige politieke narratief. De zoektocht van Bridle laat zien dat andere manieren om de wereld te leren kennen en erop te reageren van vitaal belang zijn om te overleven op een hetere, nattere en meer conflictueuze wereld.

Het leert ons denken in termen van solidariteit en relaties tussen menselijke en niet-menselijke intelligentie. En het boek biedt hoop: de enige manier voorwaarts is de collectieve intelligentie van mensen en niet-mensen te bundelen en elkaar beter te leren kennen. Op die manier kunnen we gezamenlijk grote maatschappelijke vraagstukken op het gebied van samen-leven, energie en klimaat aanpakken.

Over de schrijver

James Bridle heeft een master's degree in Computer Science en Cognitive Science. Hij is schrijver, artiest en technologist. Zijn werk kan gevonden worden op jamesbridle.com.

Quote

Placing solidarity at the heart of our relationships with technology is part of this shift in attitudes. It means listening to technology itself, when it tries to tell us something about its uses, affordances and actual outcomes. When we see the damage wrought to our societies and our democracies by the opacity and centralization of new technologies - the spread of demagoguery, fundamentalism and hatred, and the rise of inequality - it is precisely that opacity and decentralization we must attend to and redress, through education and decentralization.

Informatie over het boek

Auteur: James Bridle
Title: Ways of Being, Beyond Human Intelligence
Uitgever: Allen Lane
Jaar van publicatie: 2022
ISBN: 978-0-241-46965-1

© 2021 RH Eindhoven, Nederland Contact