Faith, Hope and Carnage

Written by: | Posted on: | Category:

Nick Cave is een van de grootste 'helden' uit de jaren 80 van de vorige eeuw. Hij is nog steeds actief. Live gezien, zowel The Birthday Party als met The Bad Seeds. Hij heeft een van de beste platen aller tijden afgeleverd: The Firstborn Is Dead. Een plaat met nummers als Tupelo, Train Long Suffering en Bob Dylan's Wanted Man (When the devil comes collecting he'd better hold a sixgun on his hips and hold another in his hands).

Nummers ook met bijbelse verwijzingen. Het nummer Tupelo, een klein plaatsje in Mississippi dat ik ooit in de jaren 90 bezocht, verwijst naar de geboorteplaats van Elvis maar ook naar de parousia, de aanwezigheid van de Heer. De titel van de plaat, The Firstborn is Dead, verwijst naar de geboorte van Elvis, die 35 minuten later dan zijn doodgeboren broer ter wereld kwam, en de bijbel. Openbaringen 1:5 'En van Jezus Christus, Die de getrouwe Getuige is, de Eerstgeborene uit de doden, en de Overste der koningen der aarde. Hem, Die ons heeft liefgehad, en ons van onze zonden gewassen heeft in Zijn bloed.'

Dit boek bevat een groot aantal interviews met Nick Cave, opgetekend door journalist Sean O'Hagan. Ofschoon Cave op de eerste pagnia's aangeeft interviews te haten, volgen er 15 hoofdstukken met interviews over verschillende thema's aan bod zoals de pandemie, verdriet, geloof en lijden. Interviews waar de extremen in het leven van Cave aan bod komen. Van heroïnegebruik en tot het geloof in God. En ook op het het overlijden van zijn zoon Arthur wordt gereflecteerd.

Wat kunnen we leren?

Het belang van kleine gebaren en vriendelijkheid. Nick Cave beschrijft een moment van ontroering in een winkel. Hij vertelt hoe een verkoopster hem zachtjes in zijn handen kneep bij het teruggeven van wisselgeld en hem het allerbeste wenste. Een stille daad van vriendelijkheid. Het eenvoudigste en meest uitgesproken gebaar, dat grote indruk op Cave maakte na het overlijden van zijn zoon Arthur.

Quote

Grief can have a chastening effect. It makes demands of us. It asks us to be empathetic, to be understanding, to be forgiving, despite our suffering. Or to ask ourselves, what is it all for? What is the purpose of any of it?

Over de schrijvers

Nick Cave is een veelzijdig Australische kunstenaar. Hij is onder andere zanger, songwriter, dichter, publicist en acteur.

Seán O'Hagan is een journalist.

Over het boek

Auteur: Seán O'Hagan and Nick Cave
Titel: Faith, Hope and Carnage
Uitgever: Canongate Books
Jaar: 2022
ISBN e-book: 978 1 83885 767 7

© 2021 RH Eindhoven, Nederland Contact