De Jurist van de Toekomst

Written by: | Posted on: | Category:

De gemeentelijke omgeving is een uitdagende omgeving als het gaat om de doorontwikkeling van de juridische functie. Daar liggen verschillende redenen aan ten grondslag. Reorganisaties, waan van de dag, traditioneel opgeleid, werkdruk, leiderschap etc.

Een gemeentejurist zorgt ervoor dat alles wat een gemeente doet juridisch in orde is. Omdat een gemeente veel beslissingen neemt en juridische handelingen verricht, is het de taak van de jurist om ervoor te zorgen dat alles volgens de wet gebeurt. De jurist waarborgt dus de juridische kwaliteit en zorgt ervoor dat de grenzen van de rechtsstaat niet worden overschreden.

In de juridische wereld is er echter een verandering gaande. Vroeger was een jurist iemand die veel kennis had van de wet. Deze kennis werd gebruikt om het college, het sectorhoofd of andere collega's bij te staan. Vraagstukken werden benaderd vanuit een enkel vakgebied.

Het recht en de samenleving worden steeds complexer door de snelle ontwikkeling van nieuwe technologieën. Terwijl sommige gemeentes nog bezig zijn met dashboards en digitale modellen, worden deze technologieën al bijna als ouderwets beschouwd. Een belangrijke factor hierin is de opkomst van grote taal- en visiemodellen, zoals ChatGPT en Midjourney.

ChatGPT is een groot taalmodel ontwikkeld door OpenAI dat in staat is om natuurlijke taal te begrijpen en gegenereerde tekst te produceren. Het wordt vaak gebruikt voor chattoepassingen en het genereren van menselijke tekst.

Large Vision Models zijn geavanceerde computermodellen die goed zijn in het begrijpen en verwerken van visuele informatie, zoals afbeeldingen. Deze modellen doen hetzelfde als taalmodellen alleen dan mety afbeeldingen.

Deze technologieën, al dan niet in combinatie, zullen binnenkort worden gebruikt om steden vorm te geven. Onthoud mijn woorden!

Door de opkomst van nieuwe technologieën zie je ook een verschuiving naar een brede aanpak van vraagstukken, waarbij van juristen meer wordt verwacht dan alleen kennis van de wet. Naast juridische expertise zijn nu ook nieuwsgierigheid, filosofie, ethiek, experimenteren met GPT en kunstmatige intelligentie, design thinking, compliance en kennis van Europese zaken belangrijk geworden.

Het verbinden van al deze aspecten met diverse ecosystemen en het krijgen van ruimte daarvoor lijken mij de grootste en meest interessante uitdagingen voor gemeentejuristen.

© 2021 RH Eindhoven, Nederland Contact