David Papineau - De regels van het spel

Written by: | Posted on: | Category:

Wat gebeurt er als je de liefde voor sport combineert met je vakgebied als filosoof? Een boek dat 18 hoofdstukken omvat over allerlei onderling verbonden aspecten van de sport. Deze hoofstukken zijn in vijf delen gerubriceerd: focus, regels, teams, tribes en waarden.

Een reeks aan interessante vragen komt voorbij over moraal, conventies, schwalbes, de essentie van supporterschap etc. En ook een paar 'grote' filosofen.

Presteren sporters beter als ze nadenken of als hun hoofd leeg is? Met een beroep op Heidegger en Merleau-Ponty haalt Papineau Richard Dreyfus (hoogleraar filosofie) aan. Willen we de leefwereld goed kunnen begrijpen dan is het noodzakelijk dat we kijken naar hoe het lichaam de leefwereld ontsluit. Fysieke vaardigheden die je nodig hebt in sport vormen een schakel tussen mens en de leefwereld. Rationeel en bewust nadenken, bijvoorbeeld als een honkbal met 95 mph op de slagman afkomt, is de vijand van lichamelijke vaardigheid (het slaan van de bal).

Het boek is meer dan een 'typisch' filsofofieboek (wat dat dan ook moge zijn). Het bevat een opsomming van een groot aantal sportfeiten en een aantal min of meer uitgewerkte theorieën. Bijvoorbeeld het gevangendillema ter verklaring van de vraag waarom een ontsnapte kopgroep wielrenners al dan niet samenwerkt.

Wat kunnen we leren?

Husserl, Heidegger, Merleau-Ponty en Sartre behoren tot de school van de fenemenologie. Wat ik aardig vond om te leren is de vraag hoe fysieke vaardigheden en beleving nodig zijn om de leefwereld te kunnen ontsluiten. Het lichaam is niet slechts een ding maar een voorwaarde om de leefwereld te ontsluiten en te kunnen begrijpen.

Over de schrijver

David Papineau is docent filosofie van de natuurwetenschappen en fanatiek amateursporter (cricket, voetbal, squash, rugby en golf). Dit laatste kun je op meerdere plekken in het boek teruglezen.

Quote

Als sportliefhebber doe je er goed aan je te identificeren met groepen die genetisch gezien gunstig hebben geloot. Bega echter niet de vergissing te denken dat ze winnen vanwege hun 'raciale' constitutie. Uiteindelijk zijn er helemaal geen rassen, maar slechts mensen, uitgewaaierd over de talloze dimensies van het menselijk onderscheid.

Informatie over het boek

Auteur: David Papineau
Titel: De regels van het spel (vertaling uit het Engels)
Uitgever: Constable/Basic Books
Jaar: 2017 (Nederlandse vertaling 2018
ISBN: 978 90 450 3592 5

© 2021 RH Eindhoven, Nederland Contact